Op naar de brugklas

Zet de volgende momenten alvast in je agenda:

We krijgen zoveel verzoeken binnen dat we het nog 1 keer herhalen: onze avondwandelingen! In kleine groepjes lopen we door ons gebouw en geven we uitleg over onze opleidingen. Op woensdag 21 februari is het zover. We beginnen al vroeg, dus schrijf je samen met jouw ouder(s)/verzorger(s) in voor de middag/avondwandelingen en bekijk jouw toekomstige school. Kom je ook?
Klik hier om je aan te melden

Heel veel keuze mogelijkheden

Hier kan je wat meer ontdekken over de verschillende profielen en keuzemogelijkheden die er in het Metzo College te vinden zijn. Er is zóveel over te vertellen dat het niet allemaal op deze website kan. Kom daarom naar de Open Dagen of maak een afspraak voor een rondleiding.

Profielen

In het Metzo College kun je als basis- of kaderleerling kiezen uit zes verschillende profielen:
• Economie en Ondernemen (E & O)
• Zorg en Welzijn (Z & W)• Horeca, Bakkerij en Recreatie (HBR)
• Produceren, Installeren & Energie (PIE)
• Bouw, Wonen & Interieur (BWI)
• Dienstverlening en Producten (D&P)

Je kunt alle kanten op!

Eigenlijk kun je alles worden, want het vmbo onderwijs en de mavo zijn hele mooie vertrekpunten voor je toekomst. Omdat je heel veel verschillende richtingen op kunt, is er altijd wel iets te vinden dat je leuk vindt en bij je past. Als je het lastig vindt om de juiste keus te maken, dan word je daarbij geholpen. Wat het is niet alleen belangrijk wat je worden kunt, maar vooral wat je worden wil!

Dit is de tip van Mai

Tip van Mai:

“Ga bij het kiezen van een school vooral op je eigen gevoel af. Kies gewoon waar jij het beste gevoel bij hebt en laat je niet teveel beïnvloeden door anderen.”

Bekijk ook de tips van...

Herman

“Je moet doen  waar je zelf later wat aan hebt. Vraag jezelf af ‘wil ik dit mijn hele leven  blijven doen?’ en maak dan een keus.”

Mariëlle

“Kijk goed welke keuzemogelijkheden een school heeft, hoe meer keus er is, hoe beter.”

Luciano

“Ook al weet je al precies wat je wil gaan doen, ga toch bij verschillende scholen kijken. En praat er veel met je ouders over.”

Shaquil

“Ga voor wat je leuk vindt, en als het toch de verkeerde keuze lijkt is er vaak wel een verandering mogelijk.”

Dit is de dag van Salaa

Salaa over het wisseljaar

"We krijgen les in alle vakken van het middelbaar onderwijs, maar op ons eigen tempo en niveau."

Voorbeeldrooster

Op het Metzo college hebben we lesuren van 40 minuten. Hieronder zie je een voorbeeld van een lesrooster.

Sociale veiligheid

Elke school, dus ook het Metzo, doet er alles aan om een veilige en gezellige school te zijn.

Iets als ‘pesten’ hoort daar dus niet bij. In onze school hebben we hele duidelijke regels en afspraken hierover. Die bespreekt de mentor van je klas regelmatig, zodat je leert om met respect met je klasgenoten om te gaan.

Wanneer wordt een ‘plagerijtje’ iets dat lijkt op ‘pesten’? Wat kan je doen om geen pester of gepeste te worden? Dat soort vragen komen dan aan bod.

Natuurlijk hebben we een pestprotocol, waarin precies staat hoe we met pesten omgaan. Dat protocol staat in ons schoolveiligheidsplan welke op te vragen is bij ons op school.

Voordat je start in de brugklas

De overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs kan behoorlijk spannend zijn.  Daarom hebben we een soort stappenplan gemaakt zodat je kan zien waar je aan moet denken en wat je allemaal kan doen om de overstap zo makkelijk mogelijk te maken.

1.     In groep 7/8 begin je al met nadenken over de vervolgschool. 
2.     Het is handig als je weet wat je later worden wil, maar dat is misschien best moeilijk. 
3.     Elk jaar in januari zijn er ‘open dagen’ op scholen. Daar kan je naartoe en dan mag je de hele school van binnen en buiten bekijken.. 
4.     Als je de open dagen hebt gemist of niet alles hebt kunnen bekijken, dan kan je bij het Metzo College altijd een afspraak maken voor een rondleiding. 
5.    
Als je weet welke school jouw school wordt, meld je je aan.
6.    
Als je groep 8 verlaat en de zomervakantie breekt aan, is het tijd om nieuwe schoolspullen te gaan kopen. 
7.     En dan.. de eerste dag/week op je nieuwe school! Heel spannend, maar ook heel leuk, want ook je nieuwe klasgenoten vinden het spannend, dus kan je elkaar gelijk een beetje door die eerste dagen heen helpen. 

Natuurlijk is dit stappenplan een beetje algemeen, maar onthoud goed dat je het allemaal niet alleen hoeft te doen! En als je iets niet weet of een beetje twijfelt, gewoon even vragen, op het Metzo College willen alle docenten dat je een leuke en goede start kan maken van je middelbare schooltijd.

Profielen

In het Metzo College kun je als basis- of kaderleerling kiezen uit zes verschillende profielen.:
Economie en Ondernemen (E & O)
Zorg en Welzijn (Z & W)
Horeca, Bakkerij en Recreatie (HBR)
Produceren, Installeren & Energie (PIE)
Bouw, Wonen & Interieur (BWI)
Dienstverlening en Producten (D&P)

De mavo leerlingen kunnen kiezen uit twee vakkenpakketten.

Een opleiding aan het Metzo College duurt vier jaar. De eerste twee jaar hiervan zijn de basisjaren; dit noemen we de onderbouw. Tijdens deze twee jaar krijgen alle leerlingen vrijwel volledig dezelfde vakken. Aan het eind van het tweede jaar kies je als leerling een profiel. Dit profiel volg je in het 3e en 4e leerjaar – ofwel de bovenbouw - en bereidt je voor op je examen.

Vakken

Een aantal vakken krijg je in elk geval, hierbij moet je denken aan vakken als: Nederlands, Engels, Wiskunde, Maatschappijleer, Burgerschap, CKV (Culturele, Kunstzinnige Vorming) en LO (Lichamelijke Opvoeding).

Verder heeft elk profiel nog meer vakken, die passen bij de beroepsrichting die je kiest.

Wat kun je later worden?

Eigenlijk kun je alles worden, want het vmbo onderwijs en de mavo zijn hele mooie vertrekpunten voor je toekomst. Omdat je heel veel verschillende richtingen op kunt, is er altijd wel iets te vinden dat je leuk vindt en bij je past. Als je het lastig vindt om de juiste keus te maken, dan word je daarbij geholpen. Wat het is niet alleen belangrijk wat je worden kunt, maar vooral wat je worden wil!

Vervolgopleiding

Met een diploma basisberoepsgerichte leerweg kun je naar niveau 2 van het mbo. De kaderberoepsgerichte leerweg geeft je toegang tot niveau 3 of 4 van het mbo.
Het diploma van de mavo geeft toegang tot de havo en tot niveau 4 opleiding (BOL of BBL) van het mbo.

Bezoek onze open dag op 20 en 21 januari

Meld je aan of plan een persoonlijke rondleiding

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat.

Plan een persoonlijke rondleiding

Petra Achternaam

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

+316-telefoonnummer
Petra@metzocollege.nl

Our work
Grow your business.
Today is the day to build the business of your dreams. Share your mission with the world — and blow your customers away.
Start Now